Blog

ADAC Rallye Deutschland 2016

Sunday, April 9th, 2017

Race Info:

33° ADAC Rallye Deutschland
18 preizkusenj
skupaj 1227.04 km

Zmagovalec S.Ogier s sovoznikom Julianom Ingrassio s Polom R

Pot proti anticnemu mestecu Trier na zahodu Nemcije v blizini Luxemburga, postavljeno ze davnega v 1 stoletju pred nsim stetjem, Nas je vodila najprej po slovensiki smaragdni dolini do Loga pod Mangartom in naprej v Italijo cez prehod Predil. Nadaljevanje poti je od tega trenutka potekala po avtocesti mimo mest Beljak, Salzburg, Minhen, Stuttgart, Karlsruhe vse do Trierja.

Prevozenih 1100km kasneje smo prispeli v, po eni strani staro po drugi pa moderno mestece s 120k prebivalci, ki se razprostira na levi in desni strani reke Mossel. Ze takoj po prihodu v hotel nas je lastnik opozoril na cene goriv v sosednjem Luxemburgu (0.89€ za liter disel-a, medtem ko je bilo povpreceje v Trierju nad 1.35€/l), Da o ostalih ugodnostih niti ne govorim.

Na kratko se o mestu Trier, glavna mestna promenada je nabita s restavracijami, trgovinicami, nakupovalnimi centri, tako da lahko vsak najde nekaj zase. Cene v restavracijah so na istem nivoju kot v Sloveniji, veliko je tudi fast fooda, ki pa smo ga tokrat popolnoma ignorirali in raje preizkusili njihove mesne kroglice na 100 in en nacin.

Da res je zivimo v zelo pozresni drzavi.

Po opravljenih formalnostih v hotelu in hitrem skoku v Luxemburg nas je pot vodila, na RECCE(popisa proge), ki ga tekmovalci opravijo v dveh dneh glede na lokacijo “brzinca”.

Torek je bil namenjen popisu prekrasnih prog skozi vinograde SS Moselland in SS Mittelmosel. Na popisa proge, je bilo poleg prijavljenih dirkacev mogoce zagledati tudi Lorenzo Bertellija in Craig Breen.
Nasvet n°1: Obvezna oprema za rally je Rallye Pass, ki ga je mogoce kupiti v predprodaji ali pa na kraju samem (mislim da je ta opcija nekoliko drazja), je pa to skoraj nuja, saj pri parkiranju kot pri samem pomikanju po preizkusnjah varnostniki pregledujejo, nas so samo pri parkiranju.
Nasvet n°2: V kolikor zelite s dirkaci pokremljati je obisk RECCEja najboljsa prilika, ker so bistveno bolj sprosceni in dostopni kot pa ko se rally dejansko zacne.
Nasvet n°3: Najbolje je cakati na zacetku SS ali pa na t.i. regroupu – kosilu, malici.

Po koncanih popisih smo odhiteli se v service park, ki je bil v fazi zakljucnih del, bolidi so bili ze pripravljeni in prav tako kot na RECCEju se je tudi v service parku dalo brez tezav spregovoriti besedo, dve s dirkaci, tudi s ekipo Tima Novaka in Uroša Ocvirka, ki sta bila edina slovenska ekipa na tokratnem ralliju.

Sreda, je potekala v podobnem ritmu kot torek, ogled RECCEja tokrat na famozni panzerplatte areni.
Nasvet n°4: Zakaj ogled RECCEja (popisa proge)? ker tako lahko najdete najboljsi koticek za ogled dirke, ker na popisu veljajo obicajni cestni predpisi in ni varnostnikov na spregled, Si lahko ogledate najboljse mesto za ogled preizkusnje in fotografiranje.

Kot je bilo napovedano se na rally ni prijavila ekipa Citroena, bil je samo Stéphane Lefebvre s sovoznikom Gubinom s privatno ekipo PH Sport, ter Lorenzo Bertelli ki je odpovedal dirko zaradi poskodbe sovoznika.

Cetrtek, se je zacel s shakedownom, ki pa je bil prekinjen zaradi slabosti enega od gledalcev. Po mnenju mnogih (Smile predvsem belgijskih navijacev) se je najbolje odrezal Hyundai, ki je deloval kot res zelo dobro uravnotezen in hiter. Razocaranje za moje pojme pa je Osberg s Fiesto, ki mu ocitno ta avto res ne lezi (dan prej so mi pri M-Sportu dejali “there is nothing wrong with the car, look at Tanaks times”). Tukaj smo tudi prvic v akciji videli naso posadko, ki se je z malim Opel Adamom zelo dobro znasla.

Nasvet n°5: Parkiranje je zelo dobro organizirano, stane pa 1€ le na Panzerplatte je bilo zastojn, kot so mi povedali se s to parkirnino pokrivajo stroski organizacije in gre vsak tako pobran evro v zep lokalni skupnosti, ki v zameno poskrbi da so stvari po nemsko organizirane “order und discipline”.

Cetrtkovo popoldne in vecer pa je bil rezerviran za cerimonjal pred znanimi vrati Porta Nigra, kjer je potekala predstavitev vsakega dirkaca posebaj in mimovoz po glavni sprehajalni ulici Trierja s dirkalniki.

Petek, smo imeli na planu ogled SS2, SS3 in SSS5. Zal se je veliko zgodilo ze na uvodnem SS, ko je Latvali opovedal menjalnik in ko je svojo Fiesto Camilli parkiral ob cesti.

Druga SS bi se lahko kajkmalu koncal klaverno tudi za Sebastjana Ogierja, ki je v enem 180°ovinku zamudil tocko zaviranja in skorajda trcil v zid a se je uspel pravocano ustaviti in z malo manevriranja izgubil samo kakih 8 sekund. Znacilnost te preizkusnje, ozke ceste, makadam na cesti zaradi sekanja ovinkov, je povzrocilo da smo iz nasega mesta videli 2 vrtenji za 360° en izlet s ceste k bi skoraj konval v reki, ter en izlet voznika pokala DMACK trophy s svojo Fiesto med grmovje.
SS3 je tako kot SS2 bila speljana po ozkih cesticah skozi vinograde in seveda veliko 180° ovinkov navzgor, navzdolj z in brez rocne.

SSS5 si po posvetu z lokalci nismo ogledali, ker naj bi bilo “overcrowded” in smo se odlocili, da raje zavijemo v service park.

Sobota, in zgodnje ustajanje ter pot do 80km oddaljene Panzerplatte arene. Bili smo nam 2 uri pred zacetkom SSS8 in obcutek sem imel da smo prisli se zadnji cas, saj so bila skoraj vsa mesta, ki smo jih imeli kot potencialno “good spot” zasedena.
Pohvalno je bilo tudi dejstvo da imajo organiziran avtobusni prevoz iz parkinga do proge, drugace bi bilo cca 3km hoje. No Panzerplatte arene je upravicila sloves,vkljub obupnem vremenu rosenje, dez, veter 13°C je bilo kaj videti, zelo hitra in tehnicno zahtevno speljana, je kar dodobra namucila tekmovalce. Predvsem Mikkelsen, Latavala in Tanak sta imela kar nekaj dela pri lovljenju avta, ko so zapeljali s betona na travo ampak se je izslo. Manj srece je imel Stéphane Lefebvre, ki je na dalji Panzerplatte long dodobra razbil svojega DS3, sebe in se sovoznika in poskrbel za prekinitev dirke.

Zaradi te prekinitve smo raje ubrali pot proti naslednji SS Bosenberg.

Nedelja, potem ko je bilo skoraj vse odloceno na SS Panzerplatte long, smo si ogledali SS Sauertal 1 in 2 (powerstage), kar se je izkazalo za dobro odlovitev, saj so drugo ponovitev SS Dhrontal odpovedali, zaradi prevec gledalcev na progi. Na prvi ponovitvi SS Sauertal, je bilo jasno videti, to o cemer je Andreas Mikkelsen govoril, v pogovoru z novinaji.
Na hitrem levem ovinku, kjer so bile bale sena, namescene tako, da se nebi sekalo, je po prehodu S.Ogierja ostalo samo se kup makedama na cesti.
Ja ko le ima priliko jo Ogier izkoristi.

Tako ostalo je pa ze zgodovina, Ogier je zmagal.

Pod crto zelo dobro organiziran rally, vsekakor atraktiven za gledalce in dirkace in vreden ogleda. Za naslednje leto se napovedujejo spremembe Trier naj bi nadomestili z ????, kjer naj bi bilo bistveno vec prostora za servis park, ostati pa bi morale preizkusnje med vinogradi in panzerplatte (ce le ne bo FIA zaradi nesrece Lefebvreja to prepovedala).

Da si popotovanja ne bi bilo se konec je sledila pot in 2dnevni postanek se v Spa Francorchamps, kjer smo si ogledali progo od blizu ter seveda bljiznja mesteca
Stavelot, Spa, Francorchamps in Malmedy, to zadnje mi je padlo tudi v oci po enem zelo zanimivem dejstvu namrec vecina stavb je zapuscenih, govorim o skoraj polovici mesta, ocitno so se premozni belgijci preselili na podezelje, kjer je resnicno videti razkosje in je urbani del ostal prazen, prepuscen propadu in vandalizmu.

Se nekaj o belgiji, tu so zelo popularni guesthouse-i in prav v enem od takih smo mi prenocili. Abstrakten ambient je se milo receno, Smo pa med pogovorom z lastniko ugotovili kako je svet majhen.
Namrec lastnik je studiral v Beogradu in pozna slovenijo v nulo, celo par slovenskih besed nam je (ne niso bile kletvice). Ostale cene, v restavracijah so precej bolj zasoljene, kot pri nas medtem ko so v trgovinah povvsem normalne in sprejemljive. Smile no goriva so drazja in se lahko primerjajo s italijo ali pa nemcijo na avtocestah.

In smo ze pri poti nazaj, kjer smo se ustavili se v Hokenaimu in Salzburgu za vec dni.Na kratko stevec je pokazal 3800km s povprecno porabo 5.2l/100km, brez nobenih problemov, nobenih ekscesov…. no potem pa pridemo nazaj v slovenijo (ne balkan res ni geografski pojem, jestanje duha) in ze po 10km iz Loga pod Mangartom proti Bovcu se srecamo z dvema kretenoma, katerim je cesta ocitno dirkalisce in so svojo frustracijo izvajali na cesti s prehitavanjem kolone turistov, v ovinkih kjer moras biti jasnovidec da si upas prehiteti.

Ja po dolocenem casu visje kulture te to sokira.

Na spodnjih straneh bodo objavljene vse proge ter POI (skriti koticki za fotografiranje)

KML datoteke (google map) so dosegljive na linku

 

St. Etape Etapa dolzina Zemljevid
SD Shakedown (Konz) 4.55km
SS 1-3 Mittelmosel 22.00km
SS 2-4 Moselland 23.38km
SSS 5 Ollmuth 8.21km
SS 6-11 Freisen – Westrich 14.73km
SS 7-12 Bosenberg 14.45km
SSS 8-9-13 Arena Panzerplatte 2.87km
SS 10-14 Panzerplatte Long 40.80km
SS 15-17 Dhrontal 14.79km
SS 16-18 Sauertal[Power Stage] 14.84km

 

Garmin, Sygic and Google Maps TRACKs & POI LINK LINK LINK
SS 1-3 Mittelmosel Garmin Link Sygic Link Google Maps Link
SS 2-4 Moselland Garmin Link Sygic Link Google Maps Link
SSS 5 Ollmuth Garmin Link Sygic Link Google Maps Link
SS 6-11 Freisen – Westrich Garmin Link Sygic Link Google Maps Link
SS 7-12 Bosenberg Garmin Link Sygic Link Google Maps Link
SSS 8-9-13 Arena Panzerplatte Garmin Link Sygic Link Google Maps Link
SS 10-14 Panzerplatte Long Garmin Link Sygic Link Google Maps Link
SS 15-17 Dhrontal Garmin Link Sygic Link Google Maps Link
SS 16-18 Sauertal[Power Stage] Garmin Link Sygic Link Google Maps Link