Blog

Rally Italia Sardegna

Sunday, May 28th, 2017

Na vrsti je čas za WRC 🙂
Letošnjo sezono smo zaceli na italijanskem otoku Sardegna, znanem po prelepih plažah in seveda po prahu, dimu in makadamu.

Pot nas je vodila iz domače Gorice mimo Verone, Brescie, Piacence vse do svetovljanskega mesta Genoa. Skupaj približno 550km in 40€ cestnine. Seveda pot ni bila prav nič zabavna saj smo se po vsega 20 km dobesedno ustavili za približno 1 uro brez kakršnega koli razloga oz. kot jaz pravim “Das is tipische italischen slamperaj“.

Po skoraj 6 urah vožnje je bilo morje in pristanišče Genoa na dosegu, skok na obrobje mesta, kjer lahko vozijo samo dvo, tro ali pa štirikolesnik vozila z max. širino 1m.  🙂 Vsaka čast ljudem ki tam živijo, res ni enostavno, ko si moraš pripeljati 150kg težko sedežno garnituro in jo do hiše nosiš 3km. Kakor koli kot nasvet, Genoa je lepo mesto, vendar pa po drugi strani tudi umazano in precej kaotično. Vsi ki ste tako kot jaz bolj Ordung & Discipline boste imeli težave. Do Sardegne nas je popeljal trajekt, za katerega je za povratno karto potrebno odšteti cca 300€ odvisno od velikosti avtomobila. V jutranjih urah smo prispeli v Porto Torres, del Sardegne, ki je skupaj s Algherom pripadal Katalonski provinci, zato ni presenečenje da je večina ulic poimenovanih po španskih mestih. Seveda tudi tipične španske jedi ne manjkajo.

Preden se je Rally Italia Sardegna 2017 je bilo čas za si ogledati severne, zahodne in vzhodne plaže. Priporočam severne iz vzhodne, saj so belo peščene z ažurnim morjem in ogromno ljudmi, da tudi že v začetku Junija. Zahodne plaže so pa bolj skalnate, precej težko dostopne, se pa dobi prav tako kakšen zalivček, ki klice po kopanju. Nasvet, glede na to da so ceste slabše in da bencinskih servisov vsaj v manjših mestecih ni na pretek, spremljajte cene goriv in ko vidite bankomat, dvignite gotovino, ker naslednjih 300km ne bo nobenega več Priznam vsaj 2x sem se uštel in skoraj ostal brez 1€ v denarnici.

Wrmmm! Wrmmm! Wrmmm! Wrmmm!  WRC time

 

Četrtek:

Začelo se je s Shakedownom v mestecu Olmedo…
Le par km dolg shakedown je postregel z veliko akcije, najprej je Dani Sordo popolnoma zgrešil pri 90° ovinek, in nas obdaril s pošteno količino kamenja in praha, za njim vozeči Ogier je prav tako v taistem ovinku zgrešil mesto vstopa v ovinek in na veselje množice s spektakularno vožnjo obnorel množico. Po prvih voznikih se je naredila linija in z vsakim poizkusom so bili vozniki vedno bolj natančni in hitri. Po napaki Prokopa, ki je svojo Ford Fiesto parkiral na skali smo si shakedown ogledali se z drugega mesta prav tako spektakularnega hitrega in sledečemu počasnega ovinka.
Tu se je predvsem videla razlika v moči med WRC+ (specifikacijo 2017) in WRC (spec. 2016) ter R5 vozili. Dnevno dogajanje se je nato preselilo v mestece Ittiri, kjer so se zaceli prvi problemi z organizacijo – na nivoju dežele v razvoju oz. tretjega sveta. Na lastni kozi sem spoznal kaj pomeni ne-organizacija, najprej s parkiranjem, nato z kartami, potem z razporeditvijo po Areni itd itd.

Res najslabše organiziran rally v Sloveniji je bolje organiziran. Parkiranje, od 3 komisarjev ob cesti dobil 3 različne napotke kam in kako do parkirišča. Poudarjam govorim tekoče italijanski jezik, tako da nesporazum, ko človeka prepričuješ, da je na mapi parkirišče označeno na povsem drugi lokaciji kot me on pošilja, ne more biti razlog za tako obupno organizacijo.

Nadaljevalo se je s karto za Ittari show, načeloma lastniki Gold pass-a bi morali imeti prosti vstop ampak se je nekdo odločil zasluziti dodatnih 80k€ na račun obiskovalcev
tako so-smo morali odšteti se karto. Da vas potolažim lansko leto so hoteli imeti 50€ 🙂 Na ni kaj legalna kraja brez brez možnosti pritožbe kaj in kako.

Petek:

Večino dneva smo prebili na HP Tula poznana predvsem z idilično pokrajino posejano s  vetrnimi elektrarnami, kjer se je nadaljevala kalvarija z organizacijo. Prej kot na kakšnem HPju sem imel občutek da smo na lokalni veselici, kjer je bilo kot prvo potrebno s prijatelji obuditi vse spomine šele nato smo prišli obiskovalci na vrsto. Po začetnih težava smo le prišli na želeno mesto, kjer smo si ogledali HP Tula, ki se je iztekla brez večjih problemov, le nesrečni Elfin Evans končal dan s odbitim sprednjim desnim kolesom.

Višek HP pa je bil odvoz  Elfinove Fieste, kjer so se hijene makaronarske skoraj pobile za dele Fieste, smo prišli do tega da so lomili kose kar z avta. BREZ BESED.

 

Sobota:

No če že morem, dan se je začel ponovno s “Das is tipische italischen slamperaj” s tem da sem tokrat uporabil tudi žaljivke v stilu “ITALIA == TERZO MONDO” .  Kljub dobri volji in prvi kavici že ob 5:00AM se je kalvarija na Monte Lernu, nadaljevala . Najprej označevanje dostopnih poti do HP, ljubi bog  a je res težko postaviti tiste puščice kamor sodijo. Ob 7:30 torej 2 uri pred HPjem,ker se seveda noč prej nihče ni skrbel za parkirni prostor, se je petkova zgodba ponovila, s tem da se je na tisti kozji stezici, ki je peljala vse do vrha se veliko težje s kom zmeniti, tako smo za 20 minut ostali ker nihče od varnostnikov ni bil sposoben organizirano spuščati avtomobile proti vrhu. Mislim da je bil to najnižja točka rellija vsaj zame.

Nedelja:

Kot destinacijo za nedeljo je bila izbrana HP Sassari Argentiera obe ponovitvi, naprej pri zadnjem skoku pred ciljem, power stage pa na najatraktivnejši del spust v prahu. To je verjetno ena tistih HP, ki si jo je pod nujno potrebno ogledati. Kljub spektakularnemu spustu pa moram na žalost omeniti tudi pot do predelov za gledalce/ fotografe, ki je vse prej kot lahka. Po več ko 40min. plazenju, plezanju krvavim nogam in pikov raznoraznih strupenih in manj strupenih rastlin sem se le prebil do pozicije za fotografiranje, res je če bi se za to lokacijo odločil že na začetku, bi tisti del lahko prehodil po cesti, tako pa …. piši Saša boš vedel za drugič.

Power stage in rally je potekal po pričakovanjih in resnično smo bili skoraj vsi veseli zmage Otta.

 

Zaključek:

Definitivno je to “a must” za vsakega hardcore WRC navdušenca,  se pa je potrebno pripraviti, ker ce kdo misli da bo tam spodaj bila organizacija na nivoju ADAC, RACCa itd bo razočaran tako kot  sem bil jaz. Zato mi je ta rally pustil grenak okus, saj poleg teh hijen  in “a kac di kan” organizatorja, ki bi mu WRC promoter resnično moral odvzeti dirko, na Sardegni spoznal veliko res odličnih fotografov in prijetnih ljudi, ki resnično živijo s relliji.

 

2017 Rally Italia Sardegna

Shakedown #1 OGIER Sebastien – INGRASSIA Julien – FORD FIESTA WRC- M-SPORT WORLD RALLY TEAM

Shakedown #3 EVANS Elfin – BARRITT Daniel – FORD FIESTA WRC- M-SPORT WORLD RALLY TEAM

Tula #10 LATVALA Jari-Matti – ANTTILA Miikka -TOYOTA YARIS WRC – TOYOTA GAZOO RACING WR

Monti di Ala #2 TANAK Ott – JARVEOIA Martin – FORD FIESTA WRC- M-SPORT WORLD RALLY TEAM

2017 Rally Italia Sardegna

Monti Lerno #14 OSTBERG Mads – FLOENE Ola – FORD FIESTA RS WRC – M-SPORT WORLD RALLY TEAM

2017 Rally Italia Sardegna

Tula #4 PADDON Hayden – MARSHALL Sebastian – HYUNDAI i20 COUPE WRC – HYUNDAI MOTORSPORT

Shakedown #6 SORDO Dani – MARTI Marc – HYUNDAI i20 COUPE WRC – HYUNDAI MOTORSPORT

2017 Rally Italia Sardegna

Monti Lerno #9 MIKKELSEN Andreas – JAEGER-SYNNEVAAG Anders – CITROEN C3 WRC – CITROEN TOTAL ABU DHABI WRT

Shake down #2 TANAK Ott – JARVEOIA Martin – FORD FIESTA WRC- M-SPORT WORLD RALLY TEAM

Shakedown #1 OGIER Sebastien – INGRASSIA Julien – FORD FIESTA WRC- M-SPORT WORLD RALLY TEAM

Power Stage – 2017 Rally Italia Sardegna

Monti di Ala #14 OSTBERG Mads – FLOENE Ola – FORD FIESTA RS WRC – M-SPORT WORLD RALLY TEAM

 

Shakedown #8 BREEN Craig –
MARTIN Scott – CITROEN C3 WRC -CITROEN TOTAL ABU DHABI WRT
BREEN Craig

 
 
 MAP – Courtesy of Dimitri Dusart