Blog

7. Rally Vipavska dolina

Saturday, April 22nd, 2017

7. RALLY VIPAVSKA DOLINA

Prva preizkušnja v ralliju za državno prvenstvo se je odvija v bližnji okolici Ajdovščine in Vipave. Skupaj je bilo odpeljanih 9 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 93km. Ker sem bil tokrat poleg fotografiranja udeležen tudi pri organizaciji (snel kurz v živo za tehničnega delegata s legendami AS2005 Janezom in Miho) bo to poročilo predvsem namenjeno tistim, ki bi imeli zeljo sodelovati pri izvedbah ralli dogodkov.

Vse se je začelo že v petek, ko so se odvijali tehnični pregledi vozil in opreme. Ob tej priliki bi se lepo zahvalil obema delegatoma ASN AS2005 Janezu in Mihi za zelo lep sprejem in izkazano željo da predata znanje na najbolj zanimiv in seveda tudi poučen način. Torej delo, ki ga opravlja tehnični komisar na dirkah je skrb, da so vozila skladna s pravili in da je oprema vgrajena ustrezno certificirana ter po pravilih tudi vgrajena v vozilo.

Pregled vozil je zajemal vse, tako notranjo opremo (sedeže, pasove, rollbari, zaščite, varnostno opremo s gasilnimi aparati), kot varnostne mehanizme za ugašanja avtomobila in vklop centralnega požarnega sistema 🙂 ena od ekip nas je tudi razveselila z neželeno demonstracijo gašenja motornega prostora.

Po zaključenih tehničnih pregledih je sledila DRIFT ekshibicija ter štartni ceremonial v centru Ajdovščine. Nato pa nočni superspecial.

Sobotno jutro se je pričelo s med najbolj znanimi HP v Sloveniji HP Predmeja, ki vsaj v začetnem delu spominja na HP slovitega ralija za svetovno prvenstvo v Monte Carlu. HP Predmeja krasijo predori izklesani v steni in zelo hiter del proti vasi Predmeja in Col. Druga HP Bela je bila speljana deloma tudi po makadamski površini, kjer so se vozniki namučili s slabim oprijemom gum za asfalt in kjer ni manjkalo akcije s ročno zavoro 😉 . Dopoldanski del se je zaključil s ponovitvijo obeh HP, le tu pa se je pri nekaterih favoritih zataknilo za posadke Turka, Žbogarja in Mravljeta, ki so odstopili zaradi napak in teh. težav.

Popoldanski del je potekal v okolici Vipave po znanih ovinkih v Velikih Žabljah in v okolici vasice Slap.

[Best_Wordpress_Gallery id=”2″ gal_title=”Vipava”]

 

Rezultzati
Kraj:Ajdovščina,Vipava [Slovenija]
Datum:21-22. April 2017
Dolzina: 93,50km

 

Poz. Št. Voznik Sovoznik Vozilo Skupni čas
1 3 PELJHAN Darko VERBIČ Anja Mitsubishi Lancer Evo X 01:05:03.3
2 10 BRATINA Borut VOVK Lucijan Peugeot 208 R2 01:06:11.1
3 5 PREMRL Grega OŠLAJ Vili Citroen DS3 01:06:16.7
4 9 FAKIN Jernej FAKIN Gregor Peugeot 208 R2 01:06:59.1
5 7 ZRINSKI Aleš VIDMAR Rok BMW M3 01:07:30.5