Blog

Summer end @ Salou

Sunday, April 9th, 2017

RACC Rally de Cataluna 

Ze od nekdaj je bila zelja si ogledati profesionalce na delu in letos se je ponudila prilika (taka,ki se pojavi enkrat v zivljenju in je ne gre zapraviti).
Zacelo se je ze poleti letos, ko sem po spletu okoliscin prisel do zavidljivih poznanstev iz krogov WRCja, ki so mi omogocile obisk relija. Seveda 1+1 in padla je odlocitev.

Gremo na reli za SP…

Prijetno s koristnim, je pot vodila v Salou (cca 1:00 – 1:20 proc iz Barcelone), gre za neke vrste spanjskega Portoroza, zelo lepo urejenega manjsega mesta s prelepo pesceno plazo in zelo znanim zabaviscnim parkom.  Za tiste, ki ne poznate parka gre za tematski park, kjer bo cez kaksno leto nastal tudi evropska izvedba Ferrari Worlda. Kljub temu da se je naj bi se s sredo pricele vse aktivnosti povezane s relijem, priporocam komur  se udelezi taknsih dogodkov, da ne na lokacijo odpravijo ze teden dni prej. Zakaj? enostavno, dnevi pred relijem si ekipe vzamejo cas za tako imenovani RECCE (reconnaissance), tam so ekipe veliko bolj sproscene, seveda to velja tudi za voznike. Takrat imajo tudi cas za klepet in za aktivnosti, za katere si v casu ralija zelo tezko vzamejo cas.  Torej sreda in prihod v Salou, in prvo opravilo, gremo na ogled mesta. mogoce nakljucje ali pa tudi ne sem na Facebooku opazil objavo WRCja s sliko RECCE Mickey Mouse SS Salou. Ni trajalo dosti,  samo zasuk in 100m pa smo koncali v restavraciji, kjer so se vozniki vstavili pred ogledom proge SS Salou. Tam pa Mikkelsen , Sordo, Bertelli, S. Tempestini, Prokop, Meeke, Østberg in ostali.

Ker je bil na v popoldanskih urah ze prvo srecanje zal ni bilo mogoce pogledati vseh vozenj. S se je zacel s srecanjem z WRC komentatorji Rebecca Williams in Julian Porter ter voznikom peugeot-a Craig Breen. 2 urni pogovor je bil polhen angleskega humorja ter  “dirty secrets” from WRC sveta.

primer:
Odgovor Josta Capita na vprasanje novinarjev glede vpliva dizel gata na VW ekipo v WRCju.  “Mi dirkamo s bencinarji, torej se nas to ne tice.  Ko novinar poda podvprasanje, ce bodo zaradi afere znizali proracun, odgovor… zmagovanje VW na WRCju je ta trenutek edina pozitivna novica za konceren, zakaj  bi nam manjsali proracun.  No bomo videli. Sledilo je se vecerni obisk service parka (35% povrsine je bil VW garaza + hospitalit, 15% Hyundai in Citroen,  10% M-Sport 25% ostali iz WRC, WRC2) Ce kdo misli da so zmage VW nakljucje it is time to think again. Ko vidis na lastne oci kako so organizirani ves zakaj gledamo ze vec let samo VW prvenstvo.

Cetrtek:

Se je zacel ze zelo zgodaj, ker je bil hotel v neposredni blizini service parka in tocke za dolivanje goriva, so se dnevi v vecini dnevov zaceli s zlahtnim glasom WRC dirkalnikov  ne ne rabis budilke. Torej precej zgodaj je bil na vrsti shakedown, ker je to edini reli na dveh razlicnih povrsinah je tudi shakedown potekal na dveh podlagah, po makadamu (prej zemlji) s vlozkom kroznega krizisca ter zelo hitrega zelo ozkega asvaltnega dela (tam kjer je Bertelli prvic prbil svojo Fiestico). Zaradi zahtevnosti relija so se WRC vozniki res izazali. V povprecju so se zapeljali vsaj 5x (po pravilih vsaj 3x), tako da je bilo kaj videt. Seveda kralj je bil spanjski voznik Sordo, ki je imel nenormalno veliko podporo.  je pa naziv showmana prevzel Kris Meeke, ki je v kroznem kriziscu ob prvem prehodu naredil 2 kroga ob 3 prehodu pa celo 3 in si s tem pridobil res veliko aplavzov.  Po koncu je sledil spet hiter obisk servis parka in pot proti Barceloni. 🙂 seveda tudi na poti so se dogajale stvari, ki ti na obraz pripnejo nasmeh, namrec na AC sta nas prehitela oba M-Sportova dirkaca, sledil jim je pa avto google street viewa. Verjetno bo cez kaksnih 6 mesecov to vidno tudi na netu. Kakorkoli, sledil je obisk prve SS1 barcelona, se pred tem pa”autographs session”, nasvet, ce si zelite imeti podpis bodite tam vsaj uro
do dve prej tam. Meni zal ni uspelo ujeti prvo izmeno tj. prvih 30 minutk, sem pa imel sreco in sem se srecal in spregovoril par besed s Latvalo, Evansom, Sordom, Meekom in sovozniki.
Vsi so bili zelo zelo zelo prijazni, se najbolj Latvala, ki se je res izkazal, tudi s poznavanjem geografije. 😉 Malcek se je zataknilo pri Sordu. Kot veste je tisti teden pred RACC relijem H. Paddon podpisal 3 letno pogodbo in ko sem mu dal podpisati sliko Paddona le to ni ostalo neopazeno.:) Seveda sva s Sordom nasmejala vse voznike in sovoznike z debato o zastavah na strehah dirkalnikov. “F**k, guys do you have a flag on a roof scoof?\” po pozitivnem odgovoru ostalih pa pribije “I should ask for a flag in my next contract” SS1 je seveda zgolj za zabavo publike, nic posebnega, kajti hitrosti so nizke, je pa dosti driftanja, rocnih in pospesevanja.

Petek:

Dan je bil v 98% izpeljan po makadamu, ogromno prahu.Vecina odsekov, ki sem si jih ogledal so bili zelo tekloci in s zelo hitrimi ovinki, kjer ti da voznja najboljsih res malo misliti,namrec ovinke se je zvozilo s polnim plinom, ce ze ni slo na polno pa se je pred vstopom v ovinek avto \”da po cez\” nato pa s dodajanjem plina kontroliras hitrost in smer. Res pravi madžinicarji. Ce je kaj naredilo vtis name je bilo tocno to. Hitrost s katero so vstopili v ovinenk in natancnost pri voznji. (Ker sem pri ogledu SS tudi posnel voznje je ob pregledu posnetvov vidno da je prvih 10 voznikov slo po isti liniji +-5cm).Po prasnem dnevu pa se je dogajanje koncalo v M-Sportovih garazah, pri ogledu 75min. flexy servisa. Zaradi spremembne podlage so morali zamenjati skoraj vse… 🙂 no pri Fordu so to naredili v manj kot 65min. Tisti vecer je bilo tudi vzdusje zelo dobro saj je bil OTT 3 v skupni razvrstvi, celo OTT, Elfye in Malcom so si za nas vzel cas in pokremljali par minutk.  🙂 ce komu ostaja 18Mio funtov stane sezona WRCja, se priporocam. Res izkusnja kot se sika, predvsem ker ti njihovi mehaniki, PRovci pokazejo detajle, ki jih je tezko opaziti.

Sobota

prvi dan asvaltnih SS, zal se je hitro vse koncalo za M-Sportove dirkace, tako da je pac zal bilo potrebno potrpeti in slikati in snemati ostale.

 

Nedelja:

Prva SS ki je bila na mojem sporedu je bila powerstage prva ponovitev, nase mesto je bilo na znamenitem kroznem, kjer se je pred leti Ken Block izzivljal,  letos so ta del speljali s druge strani in je po mojem mnenju se celo bolje izpadlo, saj se je videlo res skoraj 1.5 km ceste. Sok ze ko smo prihajali na nase mesto,  5km pred kroziscem so na AC bili parkirani avtomobil zraven avtomobila. Ob pogledu na ta naravni anfiteater pa sok pomoje vsaj 20.000 ljudi, vzdusje kot na nogometni tekmi. Nato pa je prisla dilema ali powerstage ali podelitev, s tezkim srcem je padla odlocitev za podelitev in na koncu zadetek v polno.
V centru Salou, pa so se ob cakanju razvila nova prijateljstva. V dobri druzbi izrednih norveskih navijacev Andreasa in Mads, smo izvedeli novico o Ogierovem odstopu in potem se je zacelo samo odsevanje…  Vse do prihoda prvih avtov na podimu.Bilo je neverjetno, med razglasitvijo in dajanjem izjav sta se oba tako Andreas kot Ole sta si vzela cas in nas prisla pozdravit.
Po podelitvi pa se presenecenje, ko sta oba prinesla svoje 5l steklenice sampanjca do nas.Priznam kljub temu da je po mojem mnenju en najobetavnejsih dirkacev,
pred srecanjem s norveskimi navijaci nisem poznal Andreasove zgodovine. Takrat sem ga zacel sele ceniti. Na kratko leta 2009 je na enem izmed relijev (nekje na Norveskem) imel hudo nesreco s smertno zrtvijo mladoletno puncko.
Takrat je kazalo, da bo zaradi psihicnih tezav koncal kariero. S starsi puncke so postali zelo povezani, na zdanjem delu celade ima celo posvetilo puncki.
Za tiste, ki bolj sledite reliju in ste verjetno tudi slike ali filmcke kako sta Andreas in Ole prisla do navijacev in objemala starejsega gospoda (v beli majici z napisom Biggest Andreas fun)
in zeno to sta starsa zgoraj omenjene deklice. Na mojih slikah je to se bolje vidno. Mogoce vam je sedaj bolj jasno zakaj je tako reagiral, ko mu je na koncu powerstage-a Julian povedal,
da je Ogier naredil napako. Fant je res skromen. Dokaz da je Andreas iz pravega testa je bila tudi nedeljska vecerja, na katero je povabil vse norveske navijace, ter starsa ponesrecene puncke.
PA SE TO BI DODAL, VSI KI SO V SLOVENIJI ODGOVORNI ZA VARNOST NA RELIJIH IN OBISKOVALCI RELIJEV, KLJUB TEMU DA SO SPANJCI TEMPERAMENTNI, SO VARNOSTNIKI IMELI “TOLERANCE ZERO” DO GLEDALCEV KI SO BILI “PAMETNI” IN TEH JE BILO V 4 DNEH ZELO MALO. TAKO KULTURNIH OBISKOVALCEV RELIJA SE NISEM VIDEL. MI SMO NA BALKANU IN KOT JE NEKOC NEKDO REKEL BALKAN NI GEOGRAFSKI POJEM AMPAK STANJE DUHA. ZATORAJ MARSI KATERI OBISKOVALEC RELIJEV V SLOVENIJI BI SE LAHKO ZAMISLIL NAD POCETJEM.

 

2